top of page

Efectes del canvi del paradigma medieval.

 

El paradigma de l'Alta Edat Mitjana només va canviar més endavant a la Baixa. No va ser una idea contraria, sinó una altra visió teocèntrica, la escolàstica. 

 

Òbviament, en sortia molt beneficiada, doncs controlava tot els territoris cristians. Tot girava al voltant de la religió i de Déu: l'art, la cultura, la música, la filosofia, les ciències, les festes, els naixements, casaments, etc.

L'Església influïa en tots els àmbits de la societat, imposava normes i lleis i buscava la bona convivència de la societat.

 

Els altres grans beneficiaris varen ser els nobles i els senyors feudals.Però el teocentrisme també va tenir un altre caire d'efectes. A l'Edat Mitjana, es varen viure llargs segles guerres entre el Cristianisme i el Islam.

 

A més de les conegudes croades a Terra Santa, en el segle VIII els àrabs varen envair quasi tota la Península Ibèrica. Aquesta invasió va fer als territoris que posteriorment serien catalanoparlants moltes aportacions culturals àrabs, que encara segueixen entre nosaltres.

La societat medieval estava marcada per la falta de saber, la majoria de la gent era analfabeta, i els únics que sabien escriure eren els monjos.

 

La ciència en l'Alta Edat mitjana no va ser de gaire importància doncs estava molt limitada, ja que se havia perdut l'accés als tractats científics clàssics. 

 

Com l'Església sustentava tot el poder, difonia les seves creences i ideals, i com la població era molt inculta i no tenia cap tipus d'esperit crític, s'aferrava a ella.

bottom of page